Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

cursus zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een belangrijk woord, want het hebben van zelfvertrouwen kan een groot verschil maken op meerdere vlakken in jouw leven. Als jij zelfvertrouwen hebt , krijg je misschien wel die droombaan of die gewilde promotie (met de daarbij behorende salaris verhoging) waar je al jaren op wacht.  Mensen met zelfvertrouwen hebben geen moeite met het aantrekken van de juiste vrienden en hebben vaak de mooiste romantische relaties en weten ze ook nog eens te onderhouden.

Zelfvertrouwen is zo belangrijk dat er al ontelbare boeken over zijn geschreven, cursussen zijn gestart en seminars over zijn gegeven. Zelfvertrouwen is de sleutel tot het leven, de liefde en het geluk. Als jij je afvraagt: “Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?” lees dan snel verder.

zelfvertrouwen opbouwen

Wat is zelfvertrouwen?

Voordat we de vraag “Hoe krijg je meer zelfvertrouwen” zullen gaan beantwoorden is het goed om te achterhalen wat zelfvertrouwen nu precies inhoudt. Zelfvertrouwen wordt ook vaak zelfverzekerdheid genoemd. Zelfvertrouwen is eigenlijk in welke mate we zelf geloven dat we tot iets in staat zijn.

Als je in werkelijk tot minder in staat bent tot iets dan spreken we van zelfoverschatting en andersom spreken we van zelfonderschatting.

Het gaat vaak over zaken die niet direct onze interesse hebben of zaken waarbij we de vaardigheden missen om iets te kunnen. Routine heeft een positieve uitwerking op het zelfvertrouwen, want dat gaat vanzelf en je  hoeft er niet bij na te denken.

Zelfvertrouwen komt niet alleen maar tot uiting in verbale communicatie, maar zeker ook tijdens het verbaal communiceren. Ook kunnen kleren en hoe je jouw haar draagt bijdragen aan meer zelfvertrouwen. Als mensen er goed op reageren, kan dit meer zelfverzekerdheid geven, maar uiteraard kan dit ook de andere kant op.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Iedereen kan beginnen om om meer zelfvertrouwen te krijgen en het geweldige is dat zelfs de kleinste veranderingen al een enorm effect kan hebben in jouw leven. Lees daarom onderstaande tips voor meer zelfvertrouwen aandachtig door en begin om anders naar jezelf en het leven te kijken.

Meer zelfvertrouwen: tip 1

In elk aspect van ons leven is een eerste indruk ontzettend belangrijk, dus meer zelfvertrouwen krijgen is van het allergrootste belang. Hoe pak je nu de eerste indruk die jij achterlaat aan? Kijk je zelf eens goed en lang aan in de spiegel en bedenk goed of er iets moet veranderen. Dit hoeft geen totale make-over te worden en het hoeft ook niet duur en erg drastisch te zijn (zoals bijvoorbeeld een facelift). Je zult er verbaasd van zijn dat een simpele verandering, zoals een nieuw kapsel, jouw uiterlijk kan veranderen. Een simpele verandering kan ook de manier waarop jij je voelt veranderen dn ervoor zorgen dat jij zelfvertrouwen uitstraalt.

Als je in de spiegel kijkt naar jezelf, lach dan ook naar jezelf. Zie je zelfvertrouwen, of onzekerheid omdat jouw lach afgebroken, bevlekte of verkleurde tanden laat zien? Onderzoeken hebben aangetoond dat de lach van een persoon een erg grote rol speelt bij iemands zelfvertrouwen! Als je dus niet tevreden bent met jouw lach, doe er dan wat aan.  Als jij vlekken op te tanden hebt, koop dan een whitening pakket. Dit is tegenwoordig echt niet duur en heeft vaak erg veel effect waardoor je weer durft te lachen. Als er meer dat dit nodig is, zou je zelfs kunnen overwegen om porseleinen facings te nemen. Dit is helaas niet echt een goedkope optie.

kleed je voor succes

Meer zelfvertrouwen: Tip 2

Om succesvol te zijn moet je het beeld van succes uitstralen.

We horen vaak de uitdrukking: “Kleed je voor succes”, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Je moet goed onthouden dat het leven één grote oorzaak en gevolg is. Als jij de verkeerde uitstraling hebt, kun je ook hetzelfde terug verwachten. Bijvoorbeeld: Je wilt heel graag een promotie. De nieuw functie vereist dat je regelmatig op bezoek gaat bij de klanten van het bedrijf. Als jij je daar dus niet op kleedt, zal jouw baas nooit overwegen om je die baan te geven, want het betekent automatisch dat je op elk moment representatief moet zijn.

Je zelf kleden op succes betekent niet dat een volledig nieuwe garderobe moet gaan aanschaffen. Daar voor in de plaats kun je jezelf beter aanleren hoe je kledingstukken koopt die je makkelijk met elkaar kunt combineren. Je kunt hiermee dus meerdere sets van kleding samenstellen en daarmee je zelfvertrouwen een boost geven. Onthoud altijd goed welk beeld je wilt overbrengen en sluit daar je kledingaankopen op aan. Als je er zelf niet uitkomt kun je altijd een verkoper vragen je te helpen of neem een vriend, collega of familielid mee die er wel mode bewust is.

wat is zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen: Tip 3

Spreken met zelfvertrouwen! Bereik meer zelfvertrouwen door het verbeteren van je vocale kracht.

Als jij communiceert met zelfvertrouwen zal iedereen in de kamer rechtop gaan zitten en naar je luisteren. Zelfvertrouwen moet een totaalpakket zijn. Het gaat niet alleen maar om jouw kleding en lach. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen gaat ook over het uitstralen van een winnaars mentaliteit en jouw zelfvertrouwen moet je overbrengen met de kracht die in je stem gehoord wordt. Heb je serieus wel eens een CEO van een groot bedrijf gezien, die timide een toespraak hield? Dat dacht ik niet..

Als jij geen stem hebt die zelfvertrouwen uitstraalt, is hier een goedkope tip om meer zelfvertrouwen te krijgen. Begin met het opnemen van jouw eigen stem. Doe dit bij een aantal verschillende scenario’s zoals praten met vrienden en familie, praten aan de telefoon, discussiëren met collega’s, bijwonen van vergaderingen en spreken in het openbaar. Luister goed naar jouw eigen stem en identificeer de problemen (bijvoorbeeld: mompelen, hoe klink je? gehaast? stopwoorden?) Verzamel vervolgens opnames van mensen die je bewondert en probeer de manier waarop zij praten jezelf eigen te maken.

Deze bovenstaande stappen hoeven je geen rib uit het lijf te kosten. Door meer te letten op jouw eigen handelingen en wat je uitstraalt, kan je door kleine aanpassingen jouw zelfvertrouwen al enorm een boost geven.

Meer zelfvertrouwen: Tip 4

Wees niet bang voor mislukkingen. Neem ze mee in jouw leerproces en ga verder. Zeg tegen jezelf dat je de volgende keer wel succesvol bent. Maak nooit de fout dat mislukkingen de overhand krijgen. Mislukkingen zorgen ervoor dat jij jezelf terug trekt en dit is verwoestend voor je zelfvertrouwen.

Een betere manier is het om je schouders op te halen en de mislukking te zien als iets onbeduidends om vervolgens een nieuwe uitdaging aan te gaan. Natuurlijk moet je leren van je fouten en moet je realistisch zijn over je vaardigheden. Mensen die te veel willen, gaan vaak op hun bek. Laat dit niet gebeuren als je meer zelfvertrouwen wilt opbouwen.

Meer zelfvertrouwen: Tip 5

Zorg dat je fit blijft door regelmatig oefeningen te doen en te letten op je voeding. Een fit en gezond persoon is veel actiever en bereikt meer in zijn carriere. Fysieke fitheid, net zoals zelfvertrouwen, straalt van je af.

Meer zelfvertrouwen: Tip 6

Zorg dat je een brede interesse hebt en toon actieve interesse in wat er in de wereld gebeurt. Ontmoet en praat met verschillende mensen. Focus jouw aandacht niet alleen maar op jouw werk en op jouw problemen. Verleg jouw aandacht naar nieuwe interesses en taken. Dit houdt jouw jouw geest gelukkig en zorgt voor meer zelfvertrouwen.

Meer informatie nodig?

Ben jij na het lezen van dit artikel benieuwd geworden en wil je nog meer informatie over hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Een goede tip is dan om eens een bezoek te brengen aan de website van Newstart. Hier vind je nog meer waardevolle informatie over het opbouwen van zelfvertrouwen.

KLIK HIER EN GA DIRECT NAAR DE WEBSITE VAN NEWSTART>>

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *